Duurzaamheid is geen trend meer, maar een strategische noodzaak. Toch blijven veel KMO’s aarzelen om te investeren in duurzame logistiek, ondanks dat 75% van hen erkent hoe belangrijk dit is. Met de groei van e-commerce – 75% van de Belgen koopt online – wordt de impact op het milieu steeds groter. Hoe kan je als ondernemer duurzamer werken zonder in te boeten op efficiëntie en winst?
Waarom kiezen voor duurzame logistiek?
Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw bedrijf. Consumenten verwachten steeds vaker milieuvriendelijke oplossingen, zoals herbruikbare verpakkingen en CO2-neutrale leveringen. Door in te zetten op slimme logistiek, kun je kosten besparen, efficiënter werken en voldoen aan steeds strengere regelgeving.
3 stappen naar een duurzame logistiek
1. Analyseer je logistieke keten
Een duurzame logistiek begint met een grondige analyse van je processen
Kies voor gedeelde magazijnruimte
Shared warehousing, of een opslagruimte dat je met andere bedrijven deelt, biedt een oplossing voor groeiende KMO’s. Door opslagruimte en middelen te delen, optimaliseer je ruimtegebruik, verminder je verspilling en bespaar je kosten door ze met de andere bedrijven te delen. Bijkomend verhoogt dit de efficiëntie en verlaagt het jouw ecologische voetafdruk.
Automatiseer je orderverwerking
Moderne technologieën kunnen uw orderverwerking sneller en energiezuiniger maken. De AutoStore, bijvoorbeeld, is een geavanceerd opslagsysteem dat de orderverwerking versnelt en vereenvoudigd dankzij een optimaal ruimtegebruik en de efficiëntie van robottechnologie.
Verhoog je impact met duurzame verpakkingen
Gebruik gerecycleerde of herbruikbare materialen en minimaliseer lucht in verpakkingen. Dit verlaagt niet alleen je kosten, maar verkleint ook je ecologische impact.
Begeleid klanten naar alternatieve levermethoden zoals afhaalpunten en pakjesautomaten. Dit bespaart gemiddeld 30% CO2. Kies voor een logistieke partner met eenduurzame
vloot en streef naar CO2-neutrale leveringen tegen 2030.
2. Anticipeer op de regelgeving en verpakkingsrichtlijnen
Vanaf 2026 wordt het vernietigen van onverkochte kleding en schoeisel verboden, en vanaf 2030 zijn bepaalde plastic verpakkingen verboden. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om hun impact op milieu, maatschappij en bestuur te rapporteren. Door nu al duurzame maatregelen te nemen, blijf je de wetgeving een stap voor.
3. Vermijd retourzendingen
Retouren zijn een grote uitdaging voor e-commerce. 30% van de online verkochte kleding wordt teruggestuurd, wat extra kosten en CO2-uitstoot veroorzaakt. Tips om retouren te beperken:
Conclusie
Duurzame logistiek is de toekomst. Door slimme opslag, efficiënte orderverwerking en milieuvriendelijke bezorgopties te implementeren, verbeter je niet alleen je ecologische impact, maar versterk je ook je concurrentiepositie. Klaar om jouw logistiek te verduurzamen? Neem actie en maak het verschil!
Webinar: Tips voor een duurzame e-commerce logistiek
Wil je meer te weten komen over hoe jij en je bedrijf kunnen bijdrage tot een nog duurzamere e-commerce. Volg dan zeker de volgende webinar van bpost op 24 april 2025. Muriel Verstraete, Business expert bij bpost, deelt er met jou enkele interessante inzichten en nuttigetips waarmee je onmiddellijk mee aan de slag kan.
Bronnen:
DHL survey – sustainability has become a strategic imperative for smes
ICT-enquête huishoudens en individuen (2023)
FOD Economie – Belgian Online Shopper Survey 2024 – Becom WHYFIVE